Absolut collectors besökte Åhus

Text: Rickard Gunnarsson   Bild: Fotograf Gustav Kaiser

Under två dagar besökte ett hundratal hängivna samlare The Absolut Company. Det var Absolut Collectors som för andra gången i år fick möjligheten att komma på besök på fabriken i Åhus. Det är människor från hela världen som hänger på låset för att få köpa sina biljetter till detta evenemang som även gick av stapeln i maj, tidigare i år. Dessförinnan hade det gått fem år sedan The Absolut Company bjöd in till en collectorsträff. Att det är populärt och att man måste hänga på låset förstår man när Maria Béres från The Absolut Company berättar.

– Biljetterna säljer slut på två minuter. Dessa människor är så passionerade, framförallt i designen av flaskan. Man kan knappt förstå att vår produkt skapar en sådan passion, och det ger oss en enorm energi att fortsätta, säger hon.

Deltagarna, som bodde i Kristianstad fick ta tåget till Åhus för att på Absolut Experience Center få höra om Absolut Vodka. Maria förklarar att de berättar om allt från LO Smith´s historia till hur man producerar all Absolut Vodka här i Åhus. Att all Absolut Vodka endast tillverkas i Åhus och aldrig på licens, är unikt och något som fångar besökarna. Maria pratar också om att företaget arbetar väldigt hårt med hållbarhet och att allt de gör genomsyrar ett hållbarhetstänk. En del i detta var just att deltagarna fick åka tåg från Kristianstad till Åhus.

– Det går i linje med vårt hållbarhetsarbete. Vi har alltid arbetat med hållbarhetsfrågor, det ligger i vårt DNA, men vi har hittills inte varit lika duktiga på att kommunicera detta, säger Maria.

The Absolut Company värnar väldigt mycket om Åhus som en gemensam by, och även om de numera har en egen restaurang i Absolut Home så valde man att lägga en av luncherna på Åhus Gästis för att gynna även dem. Men självklart fick alla Collectors gå den guidade turen som Absolut Home erbjuder. De fick också möjlighet att köpa Absolutflaskor via systembolaget som var specialdesignade för just detta eventet. Dessa flaskor kunde de sedan få graverade på plats här i Åhus för att göra dem ännu mer unika. Maria berättar att de flesta av besökarna även köpte helt vanliga flaskor av Absolut Vodkan, bara för känslan att den var köpt just i Åhus.

Under sitt besök fick de också chansen att köpa souvenirer från The Absolut Company. 

– Vi plockade fram det vi hade på våra lager. Sedan fick de erbjuda oss en summa som de tyckte att dessa saker var värda. Vi fick ihop hela 30.000 kronor, och dessa pengar har vi skänkt till välgörande ändamål, berättar Maria.

Hon förklarar vidare att företaget inte bara arbetar aktivt med hållbarhet utan även för allas lika värden. Maria visar upp en nyinspelad reklamfilm som är gjord för att visa att alla människor är lika mycket värda oavsett vad de har för sexuell läggning, hudfärg, religion eller kön. 

Nästa gång Åhus får besök av Absolut Collectors blir troligen om två år, då de ska försöka att få ihop en träff vartannat år framöver. De passionerade samlarna kommer dock med all sannolikhet att ses tidigare än så. De har nämligen en gemensam facebookgrupp, med mer än 1000 medlemmar,  där de bjuder in till träffar på olika ställen i världen. För att bli medlem i deras grupp så krävs det att man är en passionerad samlare och inte i syfte att tjäna pengar på det.

– Dom är mycket hårda på vilka som får bli medlemmar och inte ens vi på The Absolut Company får komma med där om vi inte är tillräckligt passionerade samlare, ler Maria.

Lämna ett svar