Åhus Manskör

TEXT: Rickard Gunnarsson BILD: Åhus Manskör

Den 6 juni i år slutade Åhus Manskörs dirigent Gunnar Thorsson efter att ha lett kören i 10 år.
– Gunnar har aviserat detta ett tag, men vi har inte tagit det på riktigt allvar förrän det blev verklighet, säger Krister Olsson som är med i kören.
Tillsvidare ställer Ulrika Fajermo, som redan leder fyra av Åhus Församlings körer, upp. Hon tycker att det skulle vara trist om kören inte skulle kunna leva vidare på grund av detta.
– Jag tycker att det skulle vara synd om man tvingas lägga ner, så jag gör gärna konstgjord andning om jag kan hjälpa till, skrattar hon.
Åhus Manskör består idag av 22 aktiva sångare och en av dem är Bengt-Eve Nelander, som också hoppar in och avlastar körledaren när den har förhinder.
– Det fungerar ju, men jag vill allra helst stå på andra sidan och få sjunga, ler han.
Kören är nu i behov att både föryngra och få tag i någon som vill hjälpa till att leda kören framöver.
– Vi är oerhört tacksamma över att Ulrika ställer upp under tiden, men vi måste hitta någon som kan ta över mer permanent framöver, säger Krister.
För de som känner att de skulle vilja vara med i Åhus Manskörs gemenskap så kan man kontakta Bengt-Eve och han berättar att kören inte bara sjunger gamla klassisk körmusik.
– Vi har ändrat massor i vår repertoar med flera lite modernare låtar, men självklart har vi några riktiga klassiker kvar, säger Bengt-Eve.
Och Ulrika har som avsikt att hjälpa till och förvalta det som kören byggt upp och inte gå in och ändra i något.
Åhus Manskör övar en gång i veckan, varannan vecka i Åhus Församlingshem och varannan i Nosabys. Som tradition sjunger de alltid på Valborg och den 6 juni, men de ses även allt som oftast i olika kyrkor runt om i närområdet. Den 14 oktober kan man höra dem i Yngsjö kyrkstuga, den 17 november i Träne kyrka och den 22 december i Åhus kyrka. Krister poängterar att alla de som är med i kören tycker att det är en oerhört viktigt och social sak att få träffas kring musiken så som man har möjligheten till i Åhus Manskör. Samtidigt betonar Bengt-Eve att man måste se sanningen i vitögat och inse att om inte kören föryngras och att de får tag i någon som vill leda kören så kommer den så sakta att dö ut.
– 20 medlemmar är ju ett minimum för att kunna bedriva en kör som sjunger i fyra stämmor, säger han.
Så nu hoppas de att någon som känner att den kan ta hand om Åhus manskör, ska kontakta dem för att kunna hjälpa till att leda kören.
Bengt-Eve når man på antingen 0707-21 11 80 eller
bengt@fdab.se oavsett om man vill leda kören eller om man vill vara med och sjunga och trivas tillsammans i Åhus manskör.

Kommentera